Wij zijn geopend op afspraak, dit kan online of telefonisch. Wij zetten de koffie voor je klaar!

Heeft onze vorige blog met tips voor het leggen van tuintegels je geïnspireerd? En laat je binnenkort je tuin betegelen met keramische tegels? In deze blog geven we je een inkijkje in hoe een tegelzetter te werk gaat.

Laat keramische tegels leggen door een professional

Wij raden te allen tijde aan om het leggen van tegels, of het nu buiten of binnen is, over te laten aan een expert. Zelf tegels leggen lijkt misschien een goedkopere optie, maar als je het niet goed doet dan ben je uiteindelijk duurder uit.

Tegels die niet goed gelegd zijn kunnen verzakken, barsten of na een tijdje los komen te liggen. Dat betekent dat je nieuwe tegels moet kopen en daarnaast ben je een hoop tijd verloren.

Hieronder geven we je wat meer inzicht over hoe een professionele tegelzetter te werk gaat. Let op: Dit is geen stappenplan om zelf aan de slag te gaan.

Keramische tegels

Keramische tegels zijn een goede keuze voor buitentegels. Door de natuur (regen, wind en gevallen bladeren) krijgen buitentegels veel te verduren. Keramische tegels zijn daar goed tegen bestand. Ze zijn kleurvast (er trekken geen vlekken in door bijvoorbeeld gevallen bladeren), slijtvast, vorstbestendig, waterafstotend en makkelijk schoon te maken.

Bovendien hebben keramische tegels tegenwoordig meestal een soort van anti-sliplaag, waardoor ze niet glad worden bij neerslag. Kortom: de ideale tegel voor buiten!

Waar houdt een tegelzetter rekening mee?

Voordat een tegelzetter begint met het leggen van de keramische tegels, zijn er een hoop dingen waar rekening mee wordt gehouden. Hieronder lichten we de vier belangrijkste voor je uit.

1.    De regen moet goed weg kunnen lopen

Een buitentegel krijgt meestal te maken met regen. Om te voorkomen dat je tuin een soort van zwembad wordt, zorgt een tegelzetter er altijd voor dat de regen goed weg kan lopen.

2.    De ondergrond moet stabiel en gelijk zijn

De ondergrond is altijd een van de belangrijkste dingen bij het leggen van tegels. Je kunt tegels op zand leggen en op (drainerend) beton.

Een tegelzetter zorgt ervoor dat de ondergrond altijd stabiel en gelijk is. Zo wordt voorkomen dat de tegels later los gaan zitten of kapot gaan.

3.    Mooie (gelijke) voegen

Het is logisch dat het niet mooi is als de voegen ongelijk zijn. Om er zeker van te zijn dat de voegen mooi gelijk zijn, zijn er speciale voegkruisjes verkrijgbaar. Een professionele tegelzetter heeft deze echter niet nodig en kan prima zonder voegkruisjes voor exact gelijke voegen zorgen.

Keramische tegels op zand of beton?

Zoals eerder genoemd is het belangrijk dat de onderlaag van tegels waterdoorlatend is. Je zou zeggen dat tegels gelegd op zand daarom beter is dan op beton, maar de onderlaag mag ook weer niet te veel water doorlaten.

Voor het leggen van een terrasvloer raden we eigenlijk altijd aan om deze op beton te laten leggen in plaats van op zand. Een terrasvloer op beton blijft bijna een leven lang in goede staat, terwijl een terrasvloer op een zandbed er na enkele jaren geleefd uit gaat zien.

Op beton is onderhoudsvriendelijker

Bij tegels gelegd op zand krijg je hoogstwaarschijnlijk met regelmaat onkruid tussen de voegen. Wil je liever minder onderhoud aan je terras? Dan is het verstandiger om te kiezen voor beton als ondergrond. In dit geval kunnen er voegen aangebracht worden, waardoor je geen last krijgt van onkruid.

Binnenshuis betegelen?

Ga je binnenshuis betegelen? Dit vraagt weer een hele andere aanpak. Een professionele tegelzetter kijkt naar jouw specifieke situatie en past daar zijn of haar werkwijze op aan. Het enige wat jij hoeft te doen is de tegel uitzoeken die jij mooi vindt (eventueel met wat advies) en de vakmannen of -vrouwen af en toe van een kop koffie te voorzien.

Keramische tegels laten leggen?

Wil je een expert spreken over het leggen van keramische tegels op zand of beton? Wij hebben drie vakmannen voor je klaar staan die graag al je vragen beantwoorden.

Meer over ze weten? Wij stellen onze tegelzetters graag aan je voor.

Contactgegevens

Liever bellen of mailen voor een afspraak?

Mail ons

info@vhs-tegeldomein.nl

0493 845 371

Bereik ons van 9:00u tot 21:00u

Heb je liever dat wij contact met jou opnemen?

Heb je vragen of opmerkingen? Vul dan ons contactformulier in.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×